Tuinwijk Homborch: van participatie tot actie

Infosessie buurtwoners

Hoe kan je een groene en heuvelachtige wijk densifiëren, het groene karakter van de wijk bewaren en tegelijkertijd voldoen aan de verwachtingen van de jongere en oudere bevolking? Hoe kan je zowel de rust bewaren als de wijk levendiger maken voor haar bewoners? Dat is de uitdaging die het landschapsarchitectenbureau Coloco te wachten staat in de wijk Homborchveld. Deze wijk is in volle verandering vanwege de wijzigingen in het landschap en de bouw van nieuwe sociale woningen.

Maar de medewerkers van Coloco willen niet alles veranderen. Na een grondige analyse van de wijk, ontmoeten de landschapsarchitecten de bewoners met een kaart van de wijk en de geplande veranderingen: bouw van nieuwe gebouwen, een nieuw wandeltraject, sportfaciliteiten in open lucht, een boomgaard, verplaatsing van de speeltuin,…

“De wijk is erg aangenaam, erg groen. Ik woon hier al 30 jaar, en ik wil hier niet weg want ik voel me goed in deze wijk, ondanks enkele verplichte veranderingen”, vertelt een bewoonster.

De architecten verzamelen verschillende meningen en reacties en wekken discussies op. Op basis hiervan willen ze een project voorstellen dat zo nauw mogelijk aansluit bij de behoeften en beperkingen van het terrein en het project. Er zullen ook workshops (aanplantingen, vogelhuisjes installeren, meubels maken,…) worden georganiseerd om ervoor te zorgen dat de bewoners zich betrokken voelen bij de nieuwe veranderingen in de wijk.